لزوم معرفی مناسب الگوهای صبور در کشور
فرهنگ و تمدن، مجموع مولفهها و شاخصههای ملی و بومی مردمان یک کشور است که در یک گذار تاریخی شکل گرفتهاند. این مجموعه شناسنامه و هویت اصلی جغرافیا و مردمان خود محسوب می شود و بخشی از این هویت از زندگی مشاهیر و بزرگان هر سرزمین کسب شده است، بخش غیر قابل تفکیک در هر تمدن بشری.
به گزارش روابط عمومی ستاد ملی صبر، معمولا تمدنهای دیرپا و قدیمی سرشار از الگوهای رفتاری، اخلاقی و انسانی هستند و میتوانند در یک جریان هدفمند مخاطبان نسلهای مختلف که به دنبال قهرمان میگردند را سیراب کنند. در کشور ما هم با توجه به تمدن ریشهدار و کهن ایرانی این قهرمانان به وفور دیده میشوند و طی سالهای گذشته از طریق رسانههای مختلف به فراخور شرایط معرفی شدهاند.
اما کشور ما به دو دلیل دیگر ریشه های غنی تری نسبت به کشورهای اطراف خود یافته است. یک عجین شدن با فرهنگ ناب اسلامی، شیعی و دیگر شکل گیری دو واقعه عظیم و جریان ساز طی سال های اخیر، یعنی یکی از بزرگترین انقلاب های مردمی تاریخ در این مملکت رقم خورد و از طرف دیگر شاهد دوران جریان ساز حماسی و قهرمان پرور یک دفاع تاریخی از مرز و بوم و هویت و آبرو و عزت ایران اسلامی بودیم یعنی دوران دفاع مقدس.
نرگس آبیار کارگردان سینما نیز چنین اعتقادی دارد: دوران انقلاب اسلامی و دفاع مقدس سرشار از قهرمانان و الگوهای راستین اخلاق و انسانیت است و باید زمینه معرفی این قهرمانان بزرگ که بسیاری از آن ها ناشناس مانده اند، را از طریق رسانه های مختلف از جمله سینما فراهم کنیم.
مجید صالحی بازیگر سینما نیز از بر این موضوع تاکید کرده و به نکته جالبی اشاره می کند: حضرت امام زمان(عج) می فرمایند صبر خط الراس ایمان است و اصولا شالوده شکل گیری شیعه فرهنگ انتظار و صبر محسوب می شود. اما متاسفانه با وجود برخی از ظاهرسازیها جامعه ما، جامعهای عجول عصبی و خشن محسوب می شود که در حال پس عوارض این ناهنجاری ها است.
شکی نیست که در جامعه امروز نیاز به گسترش برخی از مفاهیم اخلاقی و انسانی کاملا مشهود است مفاهیمی که به دلیل آسیب های اجتماعی یا دیگر مسائل به حاشیه رفته اند اما هر عقل سلیمی معتقد است که این مفاهیم از جمله صبر گذشت و صلح مفاهیمی ارزشمند است و باید با عزمی ملی زمینه ترویج مستمر آن ها برای نیل به جایگاه ارزشمندشان فراهم کرد. البته برای اشاعه این مفاهیم ابتدا به ساکن باید مولفه ها و عوامل تاثیرگذار بر آن ها شناسایی شده و موانع و آُسیب های احتمالی رفع شوند.
بهزاد فراهانی پیشکسوت سینما و تئاتر به خوبی به این نکته اشاره می کند: برای رشد مفاهیم ارزشمند و انسان دوستانه ای مثل صبر و بخشش، باید مجموعه عوامل و مسائلی که صبر متاثر از آنهاست را ارزیابی کرد و به صورت سازمان یافته و هماهنگ راهکاری اجرایی را به کار گرفت. یقینا جامعه ای که احساس کند با تبعیض رو به رو شده مجبور به واکنش عصبی و گاهی خشن می شود. میزان صبر اجتماع حاصل جمع تاثیرات ناشی از مسائل مختلف است و هر چه جامعه به سوی عدالت و مساوات پیش رود یقینا صبوری نیز به عنوان تابعی از آن رشد صعودی خواهد داشت.
یقینا ترویج مفاهیمی مثل صبر و گذشت و نیکوکاری در جامعه نتایج مثبت مستقیم کوتاه مدت و غیر مستقیم و بلند مدت چه به صورت فردی و چه به صورت اجتماعی در جامعه خواهد داشت و امنیت و آسایش بیشتری را به همراه می آورد.
مجید صالحی به شکلی دیگر به این تاثیرات اشاره می کند: بسیاری از مشکلات امروز جامعه ما از عدم تامل و تحمل افراد ناشی می شود. در واقع، جامعه عصبی و با آُستانه تحمل پایین ما دراین ایام باعث شده تا نتوانیم با یکدیگر صحبت کنیم و حرف های خود را به طرف مقابل منتقل کنیم. معمولا در ارتباطات اجتماعی ما همان کلمات اول به نزاع منجر می شود که آسیب ها و ناهنجاری های فردی و اجتماعی زیادی را به همراه داشته است.
وی شکل گیری رویدادهای فرهنگی و هنری در خصوص مفاهیم اصلی زندگی بشر از جمله صبر را اقدامی ارزشمند دانست و تصریح کرد: اگر اینگونه فرهنگ سازی ها صورت پذیرد و ما توان تحمل و شنیدن حرف های دیگران را بدون درگیری و عصبیت داشته باشیم، در نهایت، جمعیت زندان ها به شکل قابل تاملی کم خواهد شد و بسیاری از خانواده ها با مشکلات سخت امروز رو به رو نخواهند شد.
علی نصریان پیشکسوت بازیگری نیز حرف صالحی در خصوص لزوم فرهنگ سازی در حوزه اخلاقیات جامعه را تکمیل می کند: انسان چه به صورت فردی و چه به صورت اجتماعی نیازمند صبر است و صابران همیشه مورد تایید و تکریم تمامی گروه های جامعه بوده اند و خداوند صابران را دوست دارد.هر گونه فرهنگ سازی در عرصه فرهنگ و هنر و یا فعالیت رسانه ای در جهت گسترش مفاهیم اخلاقی و انسانی قابل تقدیر دانست.
نرگس آبیار نیز در ادامه به مقولات صبر، بخشش ، صلح و آشتی اشاره کرد و افزود: این مقوله ها جدای از هم نیستند و تقریبا در یک راستا قرار می گیرند. باید تلاش کنیم تا جهان را به جایگاهی برای آسایش و آرامش خود و فرزندانمان مبدل کنیم.
بدیهی است که حق مطلب در خصوص مفاهیم انسانی نیاز به فرصت و نگاه موشکافانه و دقیق تری دارد و نمی توان در این گزارش همه موارد را بررسی کرد در این مطلب بیشتر تلاش شد تا به لزوم ترویج الگوهای اخلاقی و انسانی در جامعه بپردازیم و از نظرات کارشناسان بهره گیریم .
نظرات: 0
نظر خود را ثبت کنیدنظر خود را ثبت کنید