آخرین اخبار:
Latest

رویدادی های صبری

در آستانه عید بزرگ غدیر؛

رستگاری با تمسک به سنت بخشایش علوی

٢٦ مرداد ١٣٩٨
رستگاری با تمسک به سنت بخشایش علوی

عید غدير فقط واقعه ای تاريخي نیست، بلكه باید آن را روز اسلام خواند؛ در سوره مائده خداوند می فرماید: «امروز آیین شما را برای شما به کمال رساندم ونعمت خود را بر شما تمام کردم و اسلام را برای شما پسندیدم و برگزیدم».

از روز غدیرخم به عنوان عیدالاکبر یاد کرده اند؛ بدان جهت که در این روز نه تنها حضرت علی(ع) به عنوان جانشین پیامبر(ص) تعیین می شود، بلکه حضرت محمد(ص) بنا به امر الهی، اسامی جانشینان پس از خویش که همگی از نسل حضرت زهرا(س) و علی(ع) بودند را معرفی کرده و مژده ظهور حضرت مهدی(عج) را در آخر الزمان می دهد.
 بدون شک واقعه غدیر نقش سرنوشت سازی در تعیین مسیر آینده اسلام داشته است، هر چند جاه طلبی و کینه های جاهلانه عده ای از اطرافیان پیامبر باعث شد این وصیت به درستی اجرا نشود.

خطبه غدیریه امیرالمؤمنین(ع)

اميرالمؤمنين(ع) اين روز را عيد گرفت و براى اقامه نماز جمعه و خواندن خطبه ‏هاى آن در برابر مردم قرار گرفت. حسین بن‏ على(ع) مى‏ گوید: پنج ‏ساعت از روز گذشته بود [قبل از اذان ظهر]، كه پدرم خطبه ‏ها را آغاز كرد. او نخست ‏به حمد و ثناى حضرت حق پرداخت، صفات ربوبى‏اش را برشمرد، حاكمیت مطلق را از آن وى دانست، نعمت‏ هایش را مورد توجه قرار داد و بعد خطاب به مردم فرمود: خداوند تعالى امروز دو عید بسیار بزرگ [جمعه وغدیر] را براى شما در یك زمان قرار داده است؛ دوعیدى كه هر یك فلسفه وجودى دیگرى را تكامل مى‏ بخشد و به وسیله هر یك هدایت در دیگرى اثر مى‏ بخشد... سپس فرمود: توحید و ایمان به یگانگى خداوند پذیرفته نمى‏ شود مگر با اعتراف به نبوت پیامبرش محمد(ص) و دین و شریعت محمد(ص) پذیرفته نمى ‏شود مگر با قبول ولایت امر كسى كه خدا فرمان ولایتش را داده است و همه این امور سامان نمى‏ پذیرد مگر بعد از توسل و تمسك به اهل ولایت.

على(ع) سپس فرمود: خداوند در روز غدیر آنچه درباره منتخبین خود اراده كرد بر پیامبرش فرو فرستاد، به او فرمان داد تا ولایت و وصایت را ابلاغ كند و مجال را از كافران و منافقان بگیرد، نگران گزند دشمنان نباشد. روز غدیر قدر و منزلت ‏بسیار دارد، در آن روز گشایش­هاى الهى فرا رسیده و حجتش بر همه تمام شده است. امروز روز روشنگرى و اظهار عقیده از جایگاه بلند و روشن است، امروز روز تكامل دین و روز وفاى به عهد است. غدیر روز شاهد [رسول الله(ص)] و مشهود [على بن ‏ابى‏طالب(ع)] است، روز در هم ریختن پیمان­هاى زیر پرده كفر و نفاق است، روز آشكار شدن حقایق اصیل اسلام است، روز ذلت و خوارى شیطان است، روز استدلال و برهان است، روز جدا شدن صفوف كسانى است كه آن را تكذیب مى ‏كردند. امروز بزرگترین روزى است كه عده‏اى از شما از آن اعراض كردید، روز هدایت و امتحان بندگان خداست، روز آشكار شدن كینه ‏هاى نهفته در د­ل­ ها و سینه‏ هاست، روز عرضه نصوص [سخنان بدون ابهام پیامبر(ص)] بر افراد مؤمن و دلباخته [اهل الخصوص] است...

منشور علوى(ع) در عید غدیر 

امیر مؤمنان(ع) در قسمتی از خطبه فرمود: رحمت ‏خدا بر شما اى مسلمانان، بعد از برگشت از این اجتماع بزرگ امروز [غدیر] را عید بگیرید: [و با انجام امور ذیل آن را بزرگ بشمارید]. نعمت را بر افراد خانواده و خویشاوندان تان گسترش دهید و نیكى و بخشش پیشه كنید. به برادران دینى خویش به قدر توان نیكى و بخشش كنید. خداى را در برابر نعمت­ هایى كه به شما ارزانى داشته، شكرگزار باشید. كنار یكدیگر جمع شوید تا خداوند اجتماع شما را فراگیر و گیراتر سازد. به یكدیگر نیكى كنید تا خداوند به شما الفت و مهربانى بیشتر عنایت كند. نعمت‏ هاى الهى را به یكدیگر تبریك و تهنیت گویید همان طور كه خداوند [در این روز] با اعطاى اجر و ثوابى بیش از دیگر اعیاد به شما تهنیت مى‏ گوید. سپس فرمود: كمك‏ هاى مالى به دیگران در امروز (غدیر) به اموالتان بركت مى‏بخشد و برعمرتان مى‏ افزاید. مهربانى به دیگران سبب رحمت و عنایات حق خواهد شد. با خوشرویی و شادمانى یكدیگر را درآغوش بگیرید. خداوند را بر توفیقات خویش سپاس گویید. از فقرا و ضعیفانى كه چشم به كمك شما دارند دیدن كنید، به زیارتشان بروید و با آنان در خوراكشان همراه شوید. بعد حضرت فرمود: یك درهم كمك به فقرا در روز عید غدیر با دویست‏ هزار درهم برابر است، بلكه بیشتر خواهد بود. وقتى یكدیگر را ملاقات كردید مصافحه كنید، به هم تبریك بگویید و سلام كنید، كه پیامبر خدا(ص) به من چنین فرمان داد.

بخشش حضرت امیرالمومنین(ع) و نزول مائده الهی

سخاوت و بخشندگی مولی الموحدین حضرت امیرالمومنین (ع) همچون فضایل دیگر حضرت در قلمرو اندیشه و قلم نمی گنجد. حضرت امیرالمومنین (ع) در برهه های مختلف زندگی پر برکتشان بخشش های عظیمی داشتند که سبب نزول آیه هایی در مدح ایشان گردیده است.

شاید بتوان مهمترین مورد را خاتم بخشی حضرت امیرالمومنین (ع) در رکوع نماز و نزول آیه 55 سوره مبارکه مائده دانست؛ «إِنَّما وَلِيُّكُمُ اللَّهُ وَ رَسُولُهُ وَ الَّذينَ آمَنُوا الَّذينَ يُقيمُونَ الصَّلاةَ وَ يُؤْتُونَ الزَّكاةَ وَ هُمْ راكِعُون‏: ولىّ شما، تنها خدا و پيامبر اوست و كسانى كه ايمان آورده ‏اند، همان كسانى كه نماز برپا مى ‏دارند و در حال ركوع زكات مى‏ دهند.»

سخاوت چنان جزء خصایص و ویژگی های بارز حضرت امیرالمومنین (ع) است که خداوند آیه خود را برای معرفی امام و جانشین پیامبر (ص) در چنین موقعیتی با ممتاز نمودن ایشان در بخشندگی و سخاوت نازل می نماید و جانشین بلافصل رسول الله (ص) مورد اکرام و اعزاز خداوند قرار می گیرد.

همچنین با بخشش طعام سه روز خود، سوره ای در مدح و تمجید از سخاوت و منزلت حضرت امیرالمومنین (ع) نازل می شود. شأن نزول آیه نهم سوره مبارکه حشر به بخشش حضرت امیرالمومنین (ع) در نهایت تنگدستی مربوط است و بدین گونه خداوند بار دیگر بر رستگاری آن حضرت تأکید کرده و این عمل ایشان را تمجید و تکریم می نماید. همچنین در عوض این جود و کرم، مائده آسمانی برای خاندان عصمت (علیهم السّلام) نازل می کند.

در تفسیر البرهان، ذیل آیه نهم سوره مبارکه حشر آمده است که حضرت رسول الله (ص) در این باره چنین فرمودند: «أما إن جبرئيل (عليه السلام) قد أنبأني بذلك و قد أنزل الله فيك كتابا وَ يُؤْثِرُونَ عَلى‏ أَنْفُسِهِمْ وَ لَوْ كانَ بِهِمْ خَصاصَةٌ وَ مَنْ يُوقَ شُحَّ نَفْسِهِ فَأُولئِكَ هُمُ الْمُفْلِحُونَ: همانا جبرائیل (علیه السّلام) از این واقعه به من خبر داده است و خداوند درباره تو در آیه ای نازل نموده است و ديگران را بر خويش ترجيح مى ‏دهند هر چند خود نيازمند باشند و آنان كه از بخل خويش در امان مانده باشند رستگاران هستند.(سوره مبارکه حشر، آیه 9)  

اهل بیت عصمت و طهارت(علیهم السلام) اهل پاکی و صفا، انسانیت و کمال، خیر رسانی به مردم و احسان و نیکی به آنها بودند. وصفشان همان است که در زیارت جامعه می خوانیم؛  و عادتکم الاحسان و سجیتکم الکرم و شأنکم الصدق و الرفق ...  عادتشان احسان است و صفت ثابت و خوی درونیشان کرم ...

این معادن فضل و کرم و احسان، منشا انفاق­ و بخشش­ های­ کثیرند و پایبندی به این سنن حسنه و بخشایش علوی در جامعه اسلامی، زمینه را برای تحقق عدالت علوی در جامعه فراهم خواهد کرد.

نظر خود را ثبت کنید

comment