تابآور کردن جامعه، با توصیههای اخلاقی و پند به نتیجه نمیرسد
دکتر اصغر مهاجری معتقد است که تابآوری و خودکارآمدی دو مفهوم بنیادی در سبک زندگی جدید هستند. به باور او با افزایش حدود 15 درصدی این دو مفهوم کلیدی، میتوان میزان پروندههای قضایی را تا حد قابل توجهی کاهش داد.
دکتر اصغر مهاجری، استاد دانشگاه و پژوهشگر مسایل اجتماعی در گفتگو با روابط عمومی ستاد ملی صبر، گفت: «پیش از پرداختن به مفاهیم صبر و بخشش، باید کلیدواژه سبک زندگی را در نظر داشته باشیم و برای بهبود شرایط سبک زندگیمان را تغییر دهیم. در تعریف جدید فرهنگ با رویکردهای نوین، فرهنگ را چیزی تعریف میکنیم که به باورها و سبک زندگی نزدیک میشود. باورهایی که سبک زندگیمان را میسازد.»
این استاد دانشگاه افزود: «فرض کنید ما به دنبال سرمایهگذاری، برنامهریزی فرهنگی و مدیریت فرهنگی هستیم تا سبک زندگیمان را تغییر داده و به سبک زندگی استاندارد نزدیک کنیم. این سبک زندگی چند ویژگی دارد. در این میان دو ویژگی مهم، خودکارآمدی و تابآوری هستند. حالا اگر با سرمایهگذاری فرهنگی، سبک زندگی را در همه نظامهای زندگی مثل نظام تغذیه، روابط اجتماعی، صنفهای اقتصادین تغییر دهیم، همه اینها در تعریف جدید فرهنگ باید ویژگیهای تابآوری و خودکارآمدی را داشته باشد. با این سرمایهگذاری میزان تابآوری و خودکارآمدی فرد بالا میرود.»
این پژوهشگر اجتماعی با تاکید بر این مطلب که تغییر سبک زندگی و توجه به مفهوم تابآوری در همه بخشهای سیاسی، اقتصادی و فرهنگی اهمیت دارد، گفت: «این ادبیات جدید سبک زندگی و مفاهیم تابآوری و خودکارآمدی بسیار به ادبیات اقتصاد مقاومتی نزدیک است. اقتصاد مقاومتی به نوعی اقتصاد تابآور است.»
مهاجری با بیان این مطلب که میزان تابآوری(صبر و تحمل) در همه بخشهای سبک زندگی تاثیرگذار است، افزود: «میزان تابآوری را حتی میتوان در موضوع مسکن و بافتهای مسکونی مطرح کرد. این روش جامعهپذیری خاصی دارد که شما تاب آوری افراد را بالا میبرید. البته باید به خاطر داشته باشیم که با بالا رفتن خودکارآمدی افراد، تابآوری جامعه هم بالا میرود.»
این پژوهشگر مسایل اجتماعی با یادآوری این مطلب که مفاهیم خودکارآمدی و تابآوری در ادبیات دینی و ایرانی هم به وفور مورد توجه هستند، تصریح کرد: «در ادبیات دینی ما، خودکارآمدی به مفهوم خودباوری نزدیک است. اگر تابآوری را در ادبیات دینیمان با صبر در نظر بگیریم، خودکارآمدی هم معادل خودشناسی و خودباوری است.»
او با اشاره به برگزاری همایش ملی صبر از سوی معاونت فرهنگی قوه قضاییه، افزود: «اگر با همین تغییر سبک زندگی بتوانیم 11 تا 15 درصد میزان خودکارآمدی و تابآوری افراد را بالا ببریم، شاهد کاهش پروندههای قضایی خواهیم بود. یعنی اگر اکنون ما در قوه قضاییه 15 میلیون پرونده داریم، با افزایش 15 درصدی تابآوری جامعه، تعداد پروندههای قضاییه حدود 10 تا 12 میلیون کاهش پیدا میکند.»
مهاجری با تاکید بر این مطلب که تابآور کردن مردم یا توصیههای اخلاقی و پند انجام نمیشود، گفت: «من فراتر از یک مهارت به تابآوری نگاه میکنم و میگویم کل سبک زندگیمان باید تابآور و خودکارآمد شود. اینها به عنوان یک نظامواره به سبک زندگی جدید وارد میشود.»
این استاد و پژوهشگر دانشگاه افزود: «قوه قضاییه بر اساس چندین اصل بنیادی به خصوص اصل 40 قانون اساسی، وظیفه پیشگیرانه و پیشگیری از جرایم هم دارد، پس میتواند در تغییر سبک زندگی و تابآوری افراد سرمایهگذاری و برنامهریزی کند. البته این کار باید با همکاری نهادهای دیگر و دولت انجام شود.»
نظرات: 0
نظر خود را ثبت کنیدنظر خود را ثبت کنید